CARA TIDUR YANG BETUL MENGIKUT ISLAM

13Assalamualaikum w.b.t

Tidur..?..Tidur sangat penting utuk kita bagi menghilangkan keletihan..kita dinasihatkan supaya jangan terlebih dan juga terkurang tidur kerana kedua-dua akan mendatangkan penyakit.

Sebenarnya para pembaca, punca kita sukar bangun subuh mungkin kerana waktu dan cara tidur kita yang tidak betul. Dalam entri ini, akan saya kongsikan cara tidur yang betul menurut Islam yang jika dituruti,ini  pasti akan membolehkan kita bangun subuh setiap hari. Dan terakhirnya, cara tidur mengikut Islam ini baik untuk kesihatan. Badan anda pasti segar di pagi hari setelah mencuba.

Cara Tidur Yang Betul Menurut Islam:
1) Tidur awal.Mungkin dalam pukul 1030 malam,anda sudah boleh masuk tidur. Jika anda sudah berkahwin, latih anak-anak anda tidur awal juga.

2) Jangan dilewatkan tidur selepas solat Isyak melainkan ada hal penting seperti muzakarah ilmu, melayani tetamu dan sebagainya. Diriwayatkan daripada Abu Barzah, sesungguhnya Nabi SAW membenci untuk tidur sebelum Isyak.

3) Semasa hendak tidur itu,niatkanlah dengan ayat lebih kurang begini “Ya Allah,aku tidur ini kerana-Mu ya Allah. Untuk memenuhi fitrah badan aku. Kerana aku ingin bertahajud pada malam nanti pula. Semoga tidur ini memberi kebaikan yang sama dengan tahajud aku nanti.”

4) Tetapi, niat di atas itu bahasa tidak formal sahaja. Itu saya baca begitu. Bukankah Islam itu mudah? Anda boleh search di internet untuk niat lebih formal.

5) Kemudian, tidurlah anda. Sebelum tidur itu, berwudhu’lah dahulu seelok-eloknya. Baca juga ayat Qursi.Baca juga surah Al-Ikhlaas, Al-Falaq dan An-Naas. Mengucap juga dua kalimah syahadah sebelum tidur.

6) Kemudian, dalam hati,niatkan untuk bangun pada pukul sebagai contoh mari kita letakkan 1.30 AM.Ini kerana waktu itu, kita punya minda belum sampai tahap tidur yang susah bangun. Ini kajian sains pun ada sebut.

7) Kemudian, bangunlah kita. Lakukan solat tahajud.Lakukan solat sunat. Ketahuilah bahawa solat tahajud itu solat sunat yang amat dituntut selepas solat fardhu.

8) Kemudian, jika anda masih mampu, bacalah sedikit Al-Quran. Tetapi,janganlah lakukannya jika anda mengantuk. Rasulullah berkata yang bermaksud lebih kurang begini “Janganlah bersolat dalam keadaan mengantuk kerana kamu akan mencaci diri kamu sendiri nanti”.

9) Kemudian,tidurlah kita.Tetapi,setkan alarm untuk bangun subuh pula.

10) Kiranya kita boleh simpulkan kita bertahajud selama sejam. Iaitu sehingga 2.30 AM. Jadi, kita akan tidur selama 4 jam sehingga jam 6.30 AM. (Anda boleh sesuaikan waktu ini dengan jadual solat kawasan anda)

11) Tetapi, setkan di dalam minda.Kita hendak bangun subuh. Berdoalah kepada Allah.Supaya membangunkan kita ketika subuh. Dan ketika sedar sahaja, pastikan mengucapkan syukur kepada Allah.

12) Lawan perasaan malas anda. Itu hanyalah syaitan. Sains mengatakan kita perlu tidur 6-8 jam berterusan bukan? Sebenarnya kajian terbaru ada menunjukkan bahawa kita hanya perlu tidur 3-4 jam berterusan.Dan bangun malam sebentar itu bagus untuk kesihatan.

13) Dapat membaikkan buah pinggang dan sebagainya. Ini bertepatan apa diajarkan Rasulullah SAW. Baginda menyeru kita tidur sebentar apabila kita mengantuk.

14) Dan kemudian, apabila sampai ke waktu zuhur (tengahari), berbaringlah anda sebentar.Orang putih kata take a cat nap. Ianya bagus untuk kesihatan. Niatkan juga untuk mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW.Pasti mendapat pahala dan berkat.

15) Jangan tidur selepas asar. Ada bukti sains juga yang mengatakan tidur selepas asar boleh menghilangkan kewarasan (gila).

16) Dan apabila sampai malam, apabila anda mengikuti cara ini,pasti anda dapat tidur awal.Mula-mula hendak berubah, tentulah susah bukan?Jangan risau.

17) Dan dengan mengikuti cara ini anda mendapat 3 perkara. Iaitu keberkatan Allah SWT, kesihatan tubuh badan,dan juga dapat menjalankan tanggungjawab anda sebagai Hamba Allah SWT.

p/s:RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL..:)

About suhaily

im just simply person and happy go luck..:)

Posted on April 27, 2013, in e-kesihatan and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. hahaha..mesti pembaca semua pernah buat kerje ni kan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

I-PEN QD

Al-Quran Panduan Hidup Mukmin Sejati

Miracles of LOVE begins here

Nothing is Impossible

Farah Nabilah

it's all about life

BARELY SUPERMOMMY

The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

MIRA ZAINAL

Ilmu Penghias Teratak Usang

Al Bakry : Diary Musafir Di Langit Ilahi

You do not have to be great to start, but you have to start to be great

Cerita Seorang Aku

Live your life happily.

raihanah ramli

Nothing is impossible, the word itself says 'I'm possible'!

aienmashieyrazlan : tinta pencari cinta illahi

mengorak derap langkah mendekati-Mu

nadiabaharin

STRIVE FOR SUCCESS

Ummi Fatihah

Kekuatan bukan hanya pada tenaga tetapi juga pada hati kita...:)

Simple Person

KEPUASAN TERLETAK PADA USAHA, BUKAN KEJAYAAN - Mahatma Gandhi-

Stop Wishing Start Doing...

This WordPress.com site is the bee's knees

Hamiza Amir

Berusaha Lebih Baik Dari Berserah

Faziana: | Love | Laugh | Live |

Accept your past without regrets. Handle your present with confidence. Face your future without fear.

%d bloggers like this: